logo
logo

Blog

El proper divendres, dia 26 de juny, la xarxa d’escoles MDP presenta un webinar que té com a objectiu compartir amb tots els docents les experiències educatives sorgides durant el confinament, autèntics tresors amagats en un període d’excepció. 

El curs 2019-20 ha esdevingut un dels reptes més complicats d’assolir pel sistema educatiu del país. Les escoles MDP, amb els seus claustres al capdavant, han demostrat una gran capacitat d’adaptació a la nova situació. Gràcies a un esforç gairebé titànic, les nostres escoles han fet unes propostes pedagògiques de manera telemàtica que ha garantit a tots els nostres alumnes la continuïtat dels seus aprenentatges. 

D’altra banda, i com no podia ser d’una altra manera, la complexitat de l’escenari que hem tingut des de l’aparició de la Covid-19 no ens ha fet recular. No ens hem permès fer ni un pas enrere pel que fa a l’acompanyament emocional de les nostres famílies. Som escoles que sempre estarem al costat dels nostres alumnes; per nosaltres la prioritat sempre serà donar-los suport i acompanyar-los.   

Durant aquests darrer trimestre hem viscut  experiències extraordinàries. Aquesta situació ens ha fet créixer i ha fet aflorar el millor de cadascuna de les persones que forma part dels centres MDP. Hem creat autèntics “tresors” i no volem acabar aquest curs -un curs que segur tots recordarem- sense compartir amb tota la xarxa MDP uns tresors que voldrem conservar sempre. 

Per aquest motiu, us convidem a participar en el primer webinar organitzat per les escoles MDP, un espai perquè des d’arreu, totes les persones que formem la xarxa MDP puguem compartir aquells tresors que ens fan únics i especials. 

El webinar porta el nom de “Tresors MDP” i tindrà lloc el divendres 26 de juny d’11 a 12 del matí. No ho dubtis i vine a acomiadar aquest curs de la millor manera, perquè junts anem més lluny. 

Podeu formalitzar la vostra inscripció al webinar des del següent enllaç:

https://forms.gle/8QSJReEnz35wVcM19

Read more

Tot i la distància que la situació del COVID-19 ens obliga a mantenir amb els nostres alumnes, les escoles MDP hem dissenyat i planificat les eines i recursos necessaris per poder continuar acompanyant i mantenir-nos el més a prop possible dels nostres alumnes.

En totes les nostres escoles hem garantit el contacte amb el 100% dels nostres alumnes, així doncs, l’acompanyament, uns dels nostres eixos com a escoles, ha quedat garantit en tots els casos. Hem prioritzat la cura de la part emocional dels nostres alumnes, individualitzant cada cas per poder atendre les seves necessitats.

D’altra banda, un cop assegurada la cura de la part més essencial de la persona, hem dissenyat i planificat les millors metodologies i recursos per permetre als nostres alumnes avançar en els processos d’ensenyament-aprenentatge.  

Així doncs, les escoles MDP han treballat per la creació de plataformes d’aprenentatge o implementació d’aquestes, com el Google Classroom, el Padlet o  Moodle. Pels més petits, s’han creat blocs d’aula i s’ha apostat fermament per la comunicació diària a través del correu electrònic i les trucades telefòniques.  

Menció a part, a les videotrucades grupals amb tots els alumnes, en grups reduïts o individuals que ens permeten fer classes virtuals, mantenir l’atenció a la diversitat… alhora que enfortim els llaços emocionals i de pertinença al grup.  

Els professionals, també ens hem seguit coordinant, implementant les noves tecnologies, i assegurant el seguiment del calendari de reunions, coordinacions, claustres, comissions…

Per acabar, ens agradaria recomanar a totes les nostres comunitats educatives, el seguiment de les xarxes socials de les nostres escoles, que aconsegueixen un doble objectiu, informar al segon de qualsevol novetat oficial que afecta al món educatiu i la de motivar i dinamitzar la vida social i relacional de les nostres famílies amb les escoles MDP.  

Read more

En el marc del Pla de Formació dels Equips Directius de les Escoles MDP, hem tingut ocasió de compartir dues sessions amb la Coral Regí, directora de l’Escola Virolai i una de les referents en la transformació pedagògica a Catalunya en les que hem reflexionat conjuntament sobre la importància d’establir objectius a mig i llarg termini, d’acompanyar als equips docents en el seu creixement professional i a establir eines de recollida d’evidències per a l’avaluació i seguiment dels nostres projectes i objectius.Una formació transformadora de la que els nostres equips directius surten amb accions a realitzar i una renovada caixa d’eines per a la seva avaluació.

Read more

Una de les línies estratègiques en el model de transformació pedagògica de les Escoles MDP són els Laboratoris de didàctica: espais que ofereixen l’oportunitat als docents de compartir pràctiques, construir projectes comuns i créixer professionalment.
El primer laboratori didàctic s’ha format per a revisar, compartir i millorar els processos d’ensenyament i aprenentatge de les matemàtiques a les aules d’ESO de les nostres escoles.

Read more

Ja ha començat el compte enrere… Sí!!! El 27 de febrer del 2021 celebrarem una efemèride important per a la nostra comunitat. Farà 150 anys que el Beat Tous, fundador de les nostres escoles, va morir. Al llarg de la seva vida va seguir ben de prop Jesucrist i el seu amor al Bon Pastor el menà a l’amor a Maria, Mare del Diví Pastor.

Tots: nens i nenes, nois i noies, pares i mares, antics i antigues alumnes, Claustres MDP, Germanes i tots aquells qui es vulguin afegir a la Festa, hi sou convidats. La festa ha de ser grossa. Serà un bon moment per agrair el camí que va iniciar el Pare Tous. Gràcies a ell, tots hi som, formem part de la comunitat MDP. Nosaltres som qui hem de mantenir viva aquesta flama d’amor cap als altres, hem de seguir els seus passos i fer realitat el seu somni. Un estil de vida senzill, fratern i compromès per un món millor.

S’ha començat a preparar un reguitzell d’activitats, ben variades, perquè tots puguem afegir-nos-hi amb alegria, tal i com pertoca.

Us encoratgem, des d’ara, a sumar-nos-hi. Que les nostres petjades siguin continuadores del camí que ell ens va oferir.

 

Read more

Les trobades “Pare Tous” d’alumnes d’ESO o com les anomenem últimament  “Sigues llum”, han estat des del seu inici una petita espurna entre els adolescents i joves de les nostres escoles MDP.

La col·lecció de lemes elaborats al llarg de les XXV TROBADES fins enguany, demostren la creativitat, iniciatives i empenta pròpies del carisma tousià. Així, llegim eslogans com: Tot obert!, Jo@déu.com?, Com sona l’esperit?, I tu q pintes?, Xop de vida,  Guspires vives!, Escampa la boira!…

Aquestes trobades són vivències que no es tornen a repetir, perquè totes són diferents; moments màgics que han teixit amistats que encara perduren. Hores i dies de gran alegria,  de festa, de compartir tots plegats, de reflexionar, pregar, fer tallers i jocs.  En aquestes activitats es toca el cel i la terra perquè el cor jove vibra  amb un entusiasme únic, tot cercant Déu i compartint la fe i l’amistat amb els companys.

Durant molt de temps les trobades es feien cada any en una escola diferent. Ara es fan a Pallejà, un lloc d’encant per totes i tots nosaltres, amb els seus racons i amagatalls, amb una natura que convida a la tranquil·litat i a donar gràcies.

Germanes i animadors continuem treballant per tal de fer proper als joves el testimoni de vida del beat Josep Tous, exemple de seguiment de Jesús de Natzaret.

Read more

Fa 100 anys, van ser enviades les primeres germanes al continent americà, concretament a la ciutat de Bluefields (Nicaragua). D’allí es va estendre a Costa Rica, Colòmbia, Guatemala i Cuba. L’arribada a les terres americanes va ser el dia 23 de maig de 1920. Fou una decisió pressa des de la pregària i el discerniment, moguda per l’audàcia i la  confiança en Déu i en la nostra Mare del Diví Pastor.

El relat del comiat a Barcelona de les set germanes que van configurar la primera comunitat, així com de la seva arribada a Bluefields està carregat de sentiments de profund esperit religiós i d’amor fratern.

Així ens relata el Diari la sortida i arribada de les primeres germanes:

Dia 21 de març a Barcelona: “(…) Ens van acompanyar al vaixell les RR. MM. Conselleres i altres membres del nostre Institut. La separació va obrir noves ferides en els nostres cors, però si després de la tempesta ve la bonança, també havíem de sentir la nostra pena alleugerida pel goig característic d’aquell Déu, font de consolació, que recompensa molt bé els petits sacrificis que es fan pel seu amor”.

Dia 23 de maig a Bluefields: “(…) en baixar de la llanxa vam trobar molts “blufileños” que plens d’alegria ens esperaven (…). La banda de la ciutat va tocar allà mateix l’himne de Nicaragua (…) Després d’acomiadar-nos de la immensa gentada que per acollir-nos i complaure’ns va estar molta estona amb nosaltres, vam començar la tan esperada i enyorada vida de Comunitat tot resant les oracions nocturnes, tot finalitzant el llarguíssim viatge que, per amor al bon Déu i a la seva Immaculada Mare, vam emprendre tot abandonant la nostra pàtria, separant-nos de les nostres famílies i Germanes a qui mai oblidarem, davant de Jesús i Maria donant-los, aleshores, les millors proves d’afecte ja que afortunadament la distància no separa els cors que veritablement s’estimen”.

 És, per tant, una data i un esdeveniment molt important que volem  recordar i celebrar en les nostres comunitats religioses i educatives. Per això, amb immensa alegria us convidem a celebrar aquest aniversari perquè junts puguem créixer en fidelitat al carisma del beat Josep Tous, “tot sembrant la Pau i el Bé” com a resposta agraïda a tants beneficis rebuts.

Read more
Read more

Des del @sommdp, ens arriba una proposta solidària adreçada a aquelles persones que durant aquests dies tan complicats són més vulnerables, els nostres avis i malalts.

Es tracta que els més petits de casa es sumin a la iniciativa d’escriure cartes solidàries plenes d’esperança i d’il·lusió per fer-les arribar a totes aquelles persones que més ho necessiten.  Les cartes poden ser escrits sobre nosaltres, sobre els nostres pensaments, somnis o la visió de la situació que tenim actualment, però també poden ser dibuixos o altres iniciatives que creieu que puguin ajudar a esbotzar un somriure en aquests moments.

Les cartes i dibuixos es poden fer arribar a: sommaredeldivipastor@gmail.com  i des d’aquí les reenviaran a:

  • Residència Pare Vilaseca (igualada)
  • Residència Nuestra Sra de Lourdes (Bcn)
  • Fundació de l’Hospital de Sant Pau (Bcn)
  • Hospital Sagrat cor (Bcn)

Totes les persones d’aquests indrets estan esperant les vostres cartes que de ben segur posaran una mica de llum i esperança al seu dia a dia.

Esperant que la iniciativa sigui un èxit, no dubteu en sumar-vos-hi.

Gràcies!

Read more
El passat 12 de febrer les Escoles MDP vam tenir l’oportunitat de compartir el nostre model d’innovació pedagògica en el marc del Seminari permanent de gestió de xarxes escolars  organitzat per la FECC.
A la jornada hi assistiren representants de les titularitats de diverses xarxes escolars de Catalunya i, a més de l’exposició del model i recorregut en la innovació de les Escoles MDP, vam compartir auditori amb en Miguel Howe, que presentà els resultats de l’estudi sobre l’innovació educativa que s’està implementant a Espanya a l’educació primària, amb la Minerva Porcel, Directora de Pedagogia i Innovació de la Fundació Jesuïtes Educació, que presentà també el model d’innovació de la seva xarxa escolar.
En el debat posterior a les xerrades, els assistents van mostrar el seu interès pel nostre model d’innovació destacant especialment la seva flexibilitat i horitzontalitat.
Donem les gràcies a la FECC per la invitació a formar part del programa de la jornada i a la resta de participants i assistents, compartint i debatent creixem tots!
Read more