Educar amb amor

En aquest any dedicat al nostre fundador, el beat Josep Tous, hem tingut l’oportunitat de trobar-nos, a través d’un webinar, un bon nombre de mestres i professors de les Escoles MDP per tal d’aprofundir en la figura de Maria com a font d’inspiració del fer i ser dels educadors tousians. 

El nostre fundador s’inspira en una dona i posa al davant de la fundació un grup de noies per tal de liderar el naixement de les primeres escoles. L’objectiu és atendre especialment  les nenes que no podien accedir a l’educació. Aquesta dona és Maria, Mare del Diví Pastor, d’aquí neix el lema educatiu de les Escoles MDP: “Educar amb amor de mare”. La convicció d’educar des d’un apropament cordial que implica senzillesa, alegria i bondat… és fruit de la mirada del nostre fundador cap a la dona forta, mare i mestra de Jesús, i per això és la patrona de totes les escoles.

Antonio Jesús Yuste Navarro, exalumne, professor d’educació plàstica, visual i audiovisual i pare d’alumnes de l’escola MDP Cieza, escultor i imatger, destaca en aquest webinar tres paraules que defineixen la Mare de Déu: dona, mare i mestra de Jesús.

Maria és dona: en moltes ocasions Jesús anomena a Maria, senzillament, dona. Una d’aquestes a la creu quan li diu: –“Dona, aquí tens el teu fill” (Jn 19, 25). Maria és la dona de la nova creació. Com ella estem convidats a participar d’aquest carisma creatiu, atents a les necessitats dels que ens envolten amb humilitat i confiança en Déu.

Maria és mare. Ella  és la Mare de Jesús. És una mare que sap estar en segon pla davant el protagonisme del seu fill. Maria és mare protectora, és capaç de viatjar fins a Egipte per tal de protegir el seu fill (cf. Mt 2, 13-15). Maria sap tocar el cor de Jesús, com a mare sap ajudar-lo a créixer. Així la trobem a les noces de Canà demanant un miracle al seu fill. Com ella, ensenyem, eduquem i acompanyem els nostres alumnes amb amor de mare.

Maria és  mestra. A Natzaret “Jesús es feia gran, avançava en enteniment i tenia el favor de Déu” (Lc 2, 52). Ella va ser l’encarregada d’ensenyar Jesús. L’estil de Maria és l’estil de Jesús. Ara podem dir que Maria és la  mestra de suport perquè Jesús és el titular de l’assignatura, Ell és el mestre per excel·lència. Maria ens ensenya a estar atents i al costat de qui ens necessita.

Així, doncs, les qualitats de Maria les podem posar en pràctica amb aquestes senzilles accions:

  •     Mantenint els ulls ben oberts, no només en els grans reptes de la vida sinó també en els petits gestos.
  •     Rebutjant tot tipus de crítica destructiva.
  •     Escoltant amb paciència i amb amor els altres.
  •     Parlant amb paraules amables a les persones que se’ns acosten.
  •     Tenint bones maneres en la relació amb el proïsme, acollint i acompanyant els altres.

Ha estat una experiència de trobada i de continuar fent familia MDP, caminant junts  de la mà de la Mare. 

Next

Comments are closed.